INCOSE Japan Symposium 2020 hosted by JCOSE

Program

[Day1] [Day2]

Download Printable Version : English / 日本語

Technical Program as of 20th August, 2020, subject to change due to unforeseen circumstances.

Day 1,  Wednesday 2nd September (日本語プログラム)

Keynotes, Invited Talks, Workshop and Sponsor Session (9:00 - 17:10) 

 

All times are UTC+9

9:00 - 9:10 (10 mins)

Welcome Speech & Keynote Introduction


9:10 - 10:10

(50 mins, QA 10 mins) 

Keynote 1 :

“Moving Beyond Traditional Systems Engineering to Tackle the Challenges of Today and Tomorrow”

David Walden, ESEP, Lead Editor of the INCOSE SE Handbook Fourth and Fifth Editions &  Principal Consultant Sysnovation, LLC


Systems Engineers need to move beyond their traditional Document-Centric, Greenfield (clean- sheet) Systems Engineering heritage as we move forward to tackle the ever-increasing complexities of the future. This talk will discuss how transitioning to socio-technical systems requires additional Systems Engineering hard skills and soft skills to help ensure success. 


10:10 - 10:20 (10 mins)

Break


10:20 - 10:50

(25 mins, QA 5 mins)

Talk 1 :

Leading in an SE organization

Ming Wah Tham, CSEP, Thales

President-Elect, International Council on Systems Engineering, Singapore Chapter


What does it take to lead in an SE organization? If you are heading a team of engineers, are you a manager or a leader? Or if you are just an engineer who is part of a team, can you still be a leader? What is leadership? How does one become a leader? Are you ready to lead a multi-cultural multi-national team? As more young people enter the workforce, are you equipped to cope with the generation gaps of Gen X, Gen Y and Gen Z engineers? The presentation seeks to explore these areas and shed some light on leading in an SE organization of such diverse nature.


10:50 - 11:00 (10 mins)

Break


11:00 - 11:40 (40 mins)

Morning Sponsor Session


11:40 - 13:00 (80 mins)

Lunch Break

Virtual Café for Networking


13:00 - 14:30 (90 mins)

Workshop :

Systems Leadership and Diversity, Equity and Inclusion for Future of Work

Stueti GuptaCo-Founder and Director BlueKei Solutions

President, International Council on Systems Engineering, India Chapter


The current era of industrial revolution also known as ‘Industry 4.0’ has brought disruption with digitalization technologies, global operating landscape and emergence of the gig economy. Cyberphysical systems have blurred the boundaries between the real and virtual world requiring new capabilities for people and machines, as technology is embedded not just within products but within societies and even our human bodies. Technology infusion is reshaping both the workforce and the workplace making diversity, equity and inclusion inevitable. Several research reports in this area show that organizations are more profitable and efficient which cannot be achieved with just a handful of initiatives but requires a systems lens. In this session we will discuss the future of work and how diversity, equity and inclusion lies at the core of it and identify possible areas of action.


14:30 - 14:40 (10 mins)

Break


14:40 - 15:20 (40 mins)

Afternoon Sponsor Session


15:20 - 16:00 (40 mins)

Sponsor Breakout Session

Each sponsor has a Zoom breakout room, where participants join to discuss with JS2020 Sponsors.


16:00 - 16:10 (10 mins)

Break


16:10 - 17:10

(50 mins, QA 10 mins)

Keynote 2 :

"Japan's Policy on Architecture toward Society 5.0"

Takashi Kono, Deputy General Manager, Architecture Design Department, IT Knowledge Center, IPA


Japan proposes "Society 5.0" which is defined as "a human-centered society that balances economic advancement with the resolution of social problems by a system that highly integrates cyberspace and physical space." Therefore, it is important to ensure "trust" of the complex system in the basis of society and industries, utilizing "architecture" for designing its whole picture including not only IT but also operational technology, business ecosystem, and rules related to legal system or social governance. The Government of Japan has established Digital Architecture in Design Center (DADC) within IPA (Information-technology Promotion Agency, Japan) in May 2020 to discuss as a hub and design the architecture. This session introduces aims of DADC and its future direction.


Day 2, Thursday 3rd September

Keynotes, Invited Talks, Sponsor Session and Closing Session (9:10 - 16:40) 

9:10 - 10:10

(50 mins, QA 10 mins)

Keynote 3 :
"A new Sustainable Urban Systems Design approach by integrating Building, Transport and Human Behavior models"
Yoshiki Yamagata, PhD, Principal Researcher, Center for Global Environmental Research, National Institute for Environmental Studies

World's major cities need to be decarbonized to mitigate the climate change by 2050. Over 100 cities in Japan have already announced to decarbonize the cities. Now, their additional new challenge is how COVID-19 heavily impacted cities can be recovered to realize sustainable cities in the After-Corona era. For that purpose, we discuss about a new urban systems design approach which allow us to imagine sustainable “Smart Lifestyle”. By developing a model that simulates and visualizes the future cities using a new GIS (Geographic Information System), we try to integrate human behavior interactions regarding building and mobility uses in the future smart cities.


10:10 - 10:20 (10 mins)

Break


10:20 - 10:50

(25 mins, QA 5mins)

Talk 2:

“Digital Readiness of a social system”

Batdorj Jargalsaikhan, Tailored Unified System Solution 


One of the hot topics of the last few decades was digital transformation and it still is yet to lose its heat. As time is moving forward, the responsibilities of engineers conducting digital transformation are reaching its peak, and becoming a critical factor in defining organizations' success and failure. However, according to statistics released by McKinsey in 2019, the rate of successful digital transformation is lower than 30%. Some of the major reasons for failure are Missing objectives; shifting requirements; unrealistic planning and so on.

In this presentation, we will be presenting the concepts of quantifying the digital readiness of an organization. This quantity is defined through two major factors. The first is to define whether the social system constitutes a healthy sustainable social system's properties. Second is to identify whether the social system’s operation is clearly defined or not.


10:50 - 11:00 (10 mins)

Break


11:00 - 11:40 (40 mins)

Morning Sponsor Session


11:40 - 13:00 (80 mins) 

Lunch Break

Virtual Café for Networking


 13:00 - 13:30

(25 mins, QA 5 mins)

Talk3 :

"Systematic to Systemic – Reinvigorating the Practice and Profession of the Engineering of Systems"

Jawahar BhallaTechnical Director, Systems Engineering Society of Australia (SESA) & Principal, JB Engineering Systems


Systems Engineering is typically practiced as a systematic process comprising phases, events and outcomes towards the progressive realization of a technological system. This has in turn driven a perception of the profession as "process overhead", only “added-on” where contractually required, or to support project managers claim financial milestones. The irony is that in our present-day context of ever-increasing socio-technological complexity and interconnectedness, there is an even greater need for the efficient and effective engineering of systems. This presentation will highlight systems principles and concepts that help us break down complexity to understand systems (of any type, not just technological), are foundational to the engineering of systems, and comprise a cadre of competencies unique to systems engineers as the enabling resources for the translation of complex concepts into tangible capabilities for a better safer world.


13:30 - 13:40 (10 mins)

Break


13:40-14:10

(25 mins, QA 5 mins)

Talk 4 :

“Systems Engineering Role in Society 5.0” 

Serge Landry, ESEP, Director of Asia-Oceania Sector, INCOSE, Principal Consultant, Equilibrant Force


System Engineering has traditionally been associated with the development of big projects in the Aerospace and Defence domains. Less know are the evolutions of the discipline following research thrusts emerging from the ever changing needs of enterprises and society at large. This presentation will draw a brief status of where the discipline is today and what directions it is taking in the foreseeable future. In particular, the presentation will talk about the role that System Engineering plays in meeting the evolving needs of society, with a specific focus on Japan Society 5.0 and its aspirations. 


14:10 - 14:20 (10 mins)

Break


14:20 - 15:00 (40 mins)

Afternoon Sponsor Session


15:00 - 15:10 (10 mins)

Break


15:10-15:40

(25 mins, QA 5 mins)

Talk 5:

“Practical MBSE process for powertrain development at Nissan” 

Yutaka Ayame, Senior Manager, Nissan Motor Co., Ltd.


The latest powertrain technologies such as downsizing turbo engines, continuously variable transmission (CVT) and hybrids are increasing in complexity and scale of required development effort. As a solution to this Nissan has started to use a Systems Engineering focused approach the development methodology. Because of increasing complexity, engineers from many domains are involved in systems engineering activities. Therefore, new capabilities are required for facilitating widespread understanding and discussion of the whole system. To achieve this, a unique Nissan Model Based Systems Engineering (MBSE) process was developed that uses processes, views and matrixes in a more practical and efficient way in systems engineering. This presentation describes Nissan’s MBSE approach and its application to the development of a new development engine.


15:40 - 15:50 (10 mins)

Break


15:50 - 16:40 (50 mins)

Closing Panel Discussion


Yoshiaki Ohkami

Executive Advisor, Institute of System Design and Management, Keio University

Professor Emeritus, Tokyo Institute of Technology, Japan


Serge Landry,

ESEP  Director of Asia-Oceania Sector, INCOSE


Hidekazu Nishimura

Representative Director, JCOSE


Moderator : Masaatsu Kusunoki

Nissan Motor Co., Ltd.